15 MAKANAN KEBANGSAAN DI NEGARA ASIA.

Makanan kebangsaan melambangkan penduduk di negara itu sendiri seperti di Malaysia, Nasi Lemak merupakan makanan kebangsaan yang amat digemari oleh seluruh penduduk di Malaysia. Nasi Lemak menjadi identiti dan juga senjata utama rakyat di Malaysia untuk membuatkan para pelancong jatuh cinta dengan menu masakan di sini. Namakan sahaja ‘Nasi Lemak’ para pelancong akan teruja untuk mencubanya. Sama juga di negara-negara lain, makanan kebangsaan amatlah dihargai oleh penduduk mereka dan mereka ingin para pelacong untuk mecubanya.

Di sini terdapat senarai makanan kebangsaan di negara Asia:

1. China

Peking Duck

Itik Peking merupakan hidangan dari Beijing yang telah disediakan sejak era Imperial. Daging ini mempunyai kulit yang nipis dan segar, dengan versi asli hidangan yang kebanyakannya menghidangkan kulit dan daging sedikit, dihiris di hadapan pelanggan oleh tukang masak.

 

2. Jepun

Image result for sushi

Sushi

Sushi adalah hidangan Jepun yang menyediakan nasi yang digaul dengan cuka beras, biasanya dengan sedikit gula dan garam, mengiringi pelbagai ramuan, seperti makanan laut, sayur-sayuran, dan kadang kala buah-buahan tropika. Gaya sushi dan persembahan berbeza secara meluas, tetapi satu ramuan utama adalah “beras sushi”, juga dirujuk sebagai Shari atau sumeshi.

Kebiasaannya sushi dimakan begitu sahaja atau bersama dengan kicap manis. Ada juga yang makan bersama wasabi sebagai ajen anti-bakteria bersama makanan mentah seperti makanan laut yang terdapat di dalam sushi.

 

3. Mongolia

Image result for mongol buuz

Buuz

Buuz adalah sejenis Pau kukus Mongolia yang penuh dengan daging. Satu contoh masakan Mongolia yang asli, hidangan ini dimakan secara tradisinya di rumah semasa Tsagaan Sar, tahun baru lunar. Pada hari sebegini juga masakan ini ditawarkan di restoran dan kafe kecil di seluruh ibu kota Ulaanbaatar.

 

4. Korea Utara dan Korea Selatan

Image result for cabbage kimchi

Kimchi

Kimchi, makanan ruji dalam masakan Korea, adalah hidangan tradisional yang terkenal yang masin dengan sayur-sayuran yang diperap, seperti kubis Napa dan lobak putih, yang diperbuat dengan pelbagai pilihan bahan perasa seperti gochugaru(serbuk cili), daun bawang, bawang putih, halia, dan jeotgal (sos ikan).

 

5. Taiwan

Image result for niurou mian

Beef Noodles (niúròu miàn)

Sup mi daging adalah sup mi diperbuat daripada rebusan atau daging lembu tumis merah, sup daging lembu, sayuran dan mi Cina. Ia wujud dalam pelbagai bentuk di seluruh rantau Timur dan Asia Tenggara. Sup mi daging telah dicipta oleh orang Hui semasa Dinasti Tang dan biasanya dikenali sebagai sup daging lembu Lanzhou. Sup mi Daging lembu Sichuan  atau  sup daging tumis pertama kali dicipta oleh veteran Kuomintang di Taiwan. Hidangan itu menjadi biasa dikenali sebagai sup mi daging lembu Taiwan.

 

6. Kemboja

Image result for cambodia fish amok

Amok Fish

Amok fish juga dikenali sebagai Amok trei, secara literal bermakna ‘ ikan masak stim ‘ adalah hidangan tradisional Kemboja. Ia melibatkan ikan bersalut susu kelapa dengan kroeung(herba) dan kukus di dalam daun pisang. Ia sering dimakan semasa Pesta air, yang meraikan pembalikan sungai Tonle Sap. Bahagian penting daripada hidangan adalah penambahan daun pokok Noni dan penggunaan fingerroot(temu kunci).

 

7. Thailand

Image result for thai food pad thai

Pad Thai

Pad Thai, atau phad Thai, adalah hidangan kuey teow goreng yang biasanya dijual sebagai makanan di tepi jalan dan di kebanyakan Restoran di Thailand sebagai sebahagian daripada makanan kegemaran negara. Ia biasanya dibuat dengan mi beras, udang, ayam, daging lembu atau tauhu, kacang tanah, telur hancur, dan tauge, antara sayuran lain.

 

8. Filipina

Image result for adobo

Adobo

Adobo Filipina adalah hidangan Filipina yang popular dan proses memasak masakan Filipina yang melibatkan daging, makanan laut, atau sayur-sayuran yang diperap dalam cuka, kicap, bawang putih, dan lada hitam, yang ditumis dalam minyak, mereneh dalam marinade.

 

9. Myanmar

Image result for mohinga

Mohinga

Mohinga adalah mi beras dan sup ikan dari Myanmar dan merupakan bahagian penting dalam masakan Burma. Ia dianggap sebagai hidangan Kebangsaan Myanmar oleh ramai penduduk di Myanmar. Ia mudah didapati di kebanyakan negara.

 

10. Singapura

Image result for nasi ayam black pepper

 Nasi Ayam

Nasi ayam adalah sejenis makanan yang mempunyai ayam yang direbus dan nasi yang berperisa, dihidangkan dengan sos cili dan biasanya mempunyai hiasan timun. Ia dicipta oleh pendatang dari Hainan di China Selatan dan diadaptasi daripada hidangan Hainangan yang lain. Ia dianggap sebagai salah satu hidangan Kebangsaan Singapura dan paling biasa dikaitkan dengan masakan Singapura tetapi juga dilihat di seluruh Asia Tenggara, terutamanya Indonesia dan Malaysia.

 

11. Laos

Image result for laos national dish

Larb 

Larb adalah sejenis salad daging Lao yang dianggap sebagai  hidangan Kebangsaan Laos yang “tidak rasmi”. Ia juga dimakan di rantau Isan, kawasan Thailand di mana majoriti penduduk adalah etnik Lao, dan di kalangan penduduk Hmong, sebuah kumpulan minoriti etnik di Laos dan Thailand.

 

12. Indonesia

Image result for nasi padang

Nasi Padang

Nasi Padang ialah nasi kukus yang dihidangkan dengan pelbagai pilihan hidangan masakan yang berasal dari Sumatera Barat, Indonesia. Ia dikenali di Indonesia sebagai nasi Padang, selepas bandar Padang ibu kota Wilayah Sumatera Barat. Nasi Padang (nasi gaya-Padang) adalah Jamuan kecil daging, ikan, sayuran, dan sambals pedas yang dimakan dengan beras putih biasa, ia adalah eksport yang paling terkenal di Sumatera dan sumbangan besar rakyat Minangkabau kepada masakan Indonesia.

 

13. Vietnam

Image result for pho beef soup

Pho

Phở atau Pho adalah sup Vietnam yang terdiri daripada sup, Mi beras, herba, dan daging, kadangkala ayam. Pho adalah makanan jalanan yang popular di Vietnam dan dijual di Restoran di seluruh dunia.

 

14. Brunei

Image result for smbuyat

Ambuyat

Ambuyat merupakan hidangan yang diperolehi dari batang dalaman pokok sagu. Ia adalah satu bahan yang berkanji, sama dengan kanji ubi.  Ambuyat adalah hidangan Kebangsaan Brunei, dan kepakaran tempatan di negeri-negeri Malaysia seperti Sarawak, Sabah, dan Wilayah Persekutuan Labuan, di mana ia kadangkala dikenali sebagai linut.

 

15. Timor Leste

Image result for ikan pepes east timor

Ikan Pepes

Ikan Pepes Timor leste ini merupakan ikan yang dimasak dalam kari dan sos asam jawa. Ikan dikukus di dalam daun pisang dan kemudian dipanggang untuk rasa yang smoky yang hanya boleh disediakan dengan gril. Memasak seluruh ikan bersama kepala ikan menjadikan hidang lagi lazat!. Hidangkan dengan nasi putih untuk hidangan ini dan nikmati rasa timur yang mengasyikkan.