Festival yang menarik di Thailand.

Thailand adalah negara yang harmoni di mana maksud Thailand itu sendiri adalah “Tanah bebas”. Penduduk di Thailand mengamalkan bahasa thai yang dinamakan sebagai Tai-Kadai yang sangat sopan dan mempunyai nada yang lembut. Selain itu, Thailand juga mempunyai pelbagai pesta perayaan yang menarik membuatkan para pelancong tertarik untuk menyambut perayaan bersama.

Antara Festival yang ada di Thailand adalah:

1. Festival Songkran (Tahun Baru Thai)

Image result for songkran

Festival air Songkran

Festival Thai Songkran adalah salah satu perayaan yang paling menonjol di Thailand. Orang mengambil jalan dan membuang berbaldi air antara satu sama lain, Festival ini melambangkan mencuci  tahun lama dan menyegarkan segala-galanya untuk tahun baru. Songkran asasnya bertukar menjadi pergaduhan air yang besar dan Parti jalanan dan ia adalah masa yang sangat menyeronokkan untuk berada di Thailand.

 

2. Festival Bunga Chiang Mai

Image result for flower festival in chiang mai

Majlis penutup Festival bunga Chiangmai

Festival Bunga Chiangmai adalah festival yang terhebat di Thailand, yang menampilkan perarakan terapung yang menggunakan bunga berwarna-warni, gadis etnik Thai dalam pakaian tradisional yang cantik, sebuah pertandingan kecantikan Festival bunga Miss Chiangmai dan banyak tumbuhan eksotik dan bunga yang dipamerkan.

3. Loy Krathong

Image result for loy krathong

Bakul krathong yang dipenuhi dengan bunga

Loy Krathong adalah salah satu perayaan yang paling ajaib di Thailand, jatuh pada malam bulan lunar ke-12. Festival ini meraikan tradisi membuat krathong: bakul yang dihiasi, yang kemudiannya dihidaskan di atas Sungai.

Jika anda bernasib baik untuk berada di Thailand pada masa yang istimewa ini, anda boleh berharap untuk melihat beribu-ribu krathongs dengan lilin kerlip terapung di atas Sungai dan terusan, tali lampu berwarna-warni tergantung dari rumah dan kuil, tanglung api terapung di langit dan Pameran bunga dramatik. Anda juga akan melihat perlumbaan bot, perarakan yang meriah, persembahan muzik tradisional dan tarian, dan aktiviti kebudayaan yang lain.

Festival Yiping

Image result for loy krathong

Tanglung api yang dibebaskan ke udara

Festival Yi Peng kebiasaannya menandakan akhir musim hujan, Yi Peng sekarang berlaku pada masa yang sama seperti Loy Krathong. Yi Peng adalah perayaan lampu yang menunjukkan rasa hormat kepada Buddha, itulah sebabnya kebanyakan bakul Loy Krathong mempunyai lilin kecil atau bekas lampu terapung.

Perayaan ini hanya diraikan di utara Thailand dan modal kebudayaan Chiang Mai telah menjadi sinonim dengan Yi Peng. Perayaan di Chiang Mai mengambil masa lebih daripada tiga hari dengan acara keagamaan, persembahan kebudayaan, perlumbaan bot, perarakan jalanan dan pembebasan tanglung api. Loy Krathong dan Yi Peng adalah sangat penting untuk rakyat Thailand, dan banyak pelancong khusus merancang percutian mereka ke Thailand di sekitar perayaan ajaib ini.